Het internationale karakter van Von Poll Real Estate

Nieuws

Het internationale karakter van Von Poll Real Estate

Nederlanders zijn altijd een reislustig volk geweest. We kijken graag verder dan ons eigen kikkerlandje. Niet zo gek dat veel mensen nadenken over een tweede (vakantie)huis in een ander land. Zeker nu uw vermogen op de bank in Nederland geld kost en vakantiehuizen in Nederland een stuk duurder worden (daarover een volgende keer meer). Bent u van plan een woning in het buitenland te kopen of heeft u interesse in de internationale vastgoedmarkt? In dit artikel leest u meer over het internationale karakter van Von Poll en de voordelen ervan. Ook lichten we de werkwijze van drie populaire vakantielanden uit: Spanje, Italië en Duitsland.

In andere landen gelden namelijk andere regels en wetten dan bij ons. Ook de methoden en gebruiken zijn er anders. Om er toch zeker van te zijn dat een vastgoedproject in het buitenland goed verloopt én dat u niet voor verrassingen komt te staan, biedt een internationale makelaar zoals Von Poll Real Estate uitkomst.

1. Wat houdt het internationale karakter van Von Poll in?
Von Poll Real Estate is onderdeel van één van Europa’s grootste makelaars in vastgoed met een internationaal hoofdkantoor in Frankfurt: Von Poll Immobilien GmbH. Ruim 1200 werknemers werken bij 300 kantoren in verschillende landen – te weten Duitsland, Spanje, Portugal, Luxemburg, Italië, Oostenrijk, Kroatië, Servië en Zwitserland. En natuurlijk Nederland.

Dit brengt een hoop voordelen met zich mee: een uitgebreid netwerk, meertalig adviesbureau, gecertificeerd EXPAT licentie en lid van Residence Magazine. Naast dat Von Poll werkzaam is op de Europese markt, beschikken we ook over ervaring met en connecties in Azië en het Midden-Oosten.

2. Viva España!
Veel mensen dromen van een woning onder de Spaanse zon. U ook? Zorg dan dat u goed op onderstaande zaken let als u zich op de Spaanse huizenmarkt begeeft.

Er is een aantal juridische controles bij het kopen van een huis in Spanje. Zo dient bepaald te worden wie de eigenaar van het onroerend goed is en of deze gerechtigd is om het pand te verkopen. Ook wordt gekeken of het onroerend goed wettelijk is geregistreerd en of het bij overdracht vrij is van kosten en schulden (zoals hypotheken, beslagleggingen, enzovoorts). Ook de bijbehorende gemeentelijke bouwvergunning en de wettelijke vereisten van de plannen en rechten van het onroerend goed worden gecontroleerd.

Is alles in orde? Dan vindt er onderzoek, voorbereiding en ondertekening van alle contracten plaats die nodig zijn voor de aankoop. Het koopcontract (contracto de arras) wordt in principe opgesteld door een advocaat (van de koper of verkoper) en gecontroleerd door de advocaat van de wederpartij. De advocaat gaat namens u als koper over tot betaling van alle kosten en belastingen die voortvloeien uit de aankoop (ook registratie van de openbare akten in het bijbehorende Kadaster valt hier onder). Om deze betaling te kunnen doen heeft u een Spaanse bankrekening en een NIE (Número de Indentificatión de Extranjaro, ofwel het Spaanse fiscale nummer) nodig.

De makelaar wordt traditioneel door de verkopende partij betaald en de courtages liggen hoger dan in Nederland: 6% van de transactieprijs. Het is goed dat u zich er bewust van bent dat de makelaar niet voor u als koper werkt en dat het voor hen voordelig is als de prijs hoger uitvalt. U kunt er daarom beter voor kiezen een aankoopmakelaar in de arm te nemen. U betaalt dan vaak vooraf een bepaald bedrag. Maar dan u bent wel verzekerd van het feit dat de makelaar uw belangen behartigt. Hij of zij werkt namelijk alleen voor u en niet ook nog voor de verkopende partij. Naast de overeengekomen prijs voor de woning zijn er ook kosten koper. Dit verschilt per regio, maar houd rekening met zo’n 13 – 15% van de aankoopprijs.

Heeft u interesse in een woning in Spanje? Onze Spaanse collega’s begeleiden u graag bij de aankoop van een finca op het Spaanse platteland, een Mediterrane villa op Mallorca of een appartement met zeezicht in Marbella. (Bron: spaansedroomhuizen.nl / affidata.com / spanjekoophuis.nl / espanje.nl)

3. La vita e bella a Italia
Een huis in Italië staat vaak bij meer dan 1 makelaar te koop, waardoor de makelaar geen sleutel heeft. Bezichtigingen kosten hierdoor tijd en zijn ook niet vrijblijvend. Wanneer u zou overgaan tot aanschaf van de bezochte woning bent u automatisch courtage verschuldigd aan de Italiaanse makelaar. Meestal is dit zo’n 3% van de aankoopprijs.

Of de locatie, het huis en de omgeving u bevallen, kunt u natuurlijk alleen zelf bepalen. Of het huis technisch in orde is, de prijs juist is en of het eigendom helder is? Daar helpt de makelaar u bij.

Wanneer een huis aan uw wensen voldoet en er geen obstakels lijken te zijn, gaat u over tot aanschaf. Een langdurig proces dat geduld vraagt. Bieden gaat in Italië schriftelijk middels een uitgebreid document (proposta). Inhoudelijk komt dit in de buurt van het koopcontract. De proposta wordt eerst getekend door de koper en vervolgens door de verkoper. Bij het overhandigen van dit document wordt tevens een aanbetaling gedaan aan de verkoper. Nadat de proposta is geaccepteerd, is er een periode tussen de proposta en compromesso (het koopcontract). Tijdens deze periode vinden de onderzoeken plaats. Blijken deze positief? Dan kunt u overgaan tot koop. Bij het tekenen van de compromesso wordt weer een aanbetaling gedaan, ditmaal van substantiëler omvang. Vaak is dit ca 30% van de koopsom. 

Uiteindelijk wordt bij de notaris de rogito getekend en ontvangt u de sleutels. Het zelf tekenen van dit Italiaanse contract kunt u alleen doen indien u zeer goed Italiaans spreekt. Bij de rogito wordt ook het resterende bedrag van de koopprijs voldaan aan de verkoper.

Een huis kopen is voor veel mensen een ingewikkeld proces, maar waar onze Italiaanse collega’s u graag bij helpen. Droomt u van een villa in de Toscane, een agriturismo in de omgeving van de Cinque Terre of een heerlijk appartement aan de Bloemen Riviera? Wij brengen u met plezier in contact! (Bron: vanastgoed.nl) 

4. Guten Tag Deutschland!
Het land van onze Oosterburen is een populaire bestemming voor Nederlanders. Het is goed bereikbaar met de auto, heeft voor ieder wat wils en we kunnen ons er goed verstaanbaar maken. Een huis kopen is natuurlijk iets heel anders dan er op vakantie gaan en een vakantiewoning boeken of een lunch bestellen. Waar moet u op letten als u zich op de Duitse onroerend goed markt begeeft?

Over het algemeen zijn huizen en bouwgrond in Duitsland flink goedkoper dan in Nederland. Dit kan tot wel 40% schelen en heeft te maken met de lagere bevolkingsdichtheid, waardoor er meer ruimte is.

De bijkomende kosten zijn echter een stuk hoger: zo zijn makelaarskosten (altijd volledig voor rekening van de koper) soms wel 7%. Ook bent u – zonder een schriftelijke overeenkomst aan te gaan – provisie schuldig. Het tarief van de Duitse overdrachtsbelasting verschilt per regio en varieert tussen de 3,5% en 6,5%.

Rondrijden door het gebied waar u een huis wil kopen is weinig zinvol. Er staat lang niet altijd een ‘te koop’-bord in de tuin. U kunt daarentegen wel langs de plaatselijke bank gaan. Deze bieden namelijk ook onroerend goed aan. Tijdens uw zoektocht komt u ongetwijfeld één van de volgende afkortingen tegen:

  • HH (Doppelhaushälfte)= twee onder één kap
  • EFH (Einfamilienhaus) = vrijstaande eengezinswoning
  • ETW (Eigentumswohnung)= flat, appartement of gedeelte van een woning
  • Endscheibe = hoekwoning
  • Mittelscheibe/Zwischenwohnung/Reihenhaus (RH) = rijtjeshuis
  • NK (Nebenkosten)= bijkomende kosten
  • WFL (Wohnflache)= woonoppervlak (zonder kelder, garage, etc.)

Bent u geïnteresseerd in een (vakantie)woning in het heuvelachtige Beieren, in de pittoreske Elzas of in het Duitse Waddengebied? Wij brengen u graag met een van onze Duitse collega’s in contact.
(Bron: verhuis.de / vertreknaarduitsland.nl / dirkzwager.nl)

5. Ook onderdeel uitmaken van ons internationale merk in Nederland?
Als licentiehouder voor heel Nederland zijn we altijd op zoek naar enthousiaste en internationaal georiënteerde makelaars die hun werkzaamheden onder onze vlag willen voortzetten of samen met ons een business willen (op)starten. Heeft u interesse om gebruik te maken van onze professionele faciliteiten en wilt u deel uitmaken van een internationaal succesvol netwerk? Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek!

Persoonlijk advies
Denkt u eraan een huis te gaan kopen of verkopen in buitenland? En beschikt u misschien niet over voldoende eigen middelen? Zorg altijd dat u zich goed verdiept in de regelgeving. Wilt u graag meer weten over vastgoed kopen in Europa? Neem dan contact op met onze makelaars voor een gratis kennismaking en advies. Dat kan gemakkelijk door een mail te sturen naar info@von-poll.nl of te bellen naar 020-2159988.