5x Interieur Tips Van Een Expert

Nieuws

5x Interieur Tips Van Een Expert

Het interieur van een woning vertelt een verhaal. Niet alleen valt er veel van de bewoner terug te lezen in de inrichting, maar ook kan het interieur een sterk beeld geven van de ruimte. In deze nieuwsbrief gaan we het gesprek aan met interieur consultant Robin van Robins hood. Vanuit Amsterdam begeleidt hij woningeigenaren, met name expats, om ‘van hun huis een thuis te maken’. Hij doet dit met volledig gepersonaliseerd interieuradvies op een leuke en pragmatische manier. ‘Er komen geen vage algemene moodboards met de laatste trends en tropische locaties aan te pas. We duiken gelijk in de concrete keuzes en materialen.’

De voordelen van een interieur adviseur inhuren
Met een professionele consultant krijgt de zoektocht naar het interieur dat past bij de bewoner én de woning een ‘kop en een staart’. Een interieurstylist minimaliseert keuzestress, adviseert en garandeert zo de kwaliteit van de elementen en ‘het grote plaatje’.  Dit bespaart de klant uiteindelijk veel tijd. Robin: ‘Klanten zijn vaak young professionals of expats met een drukke baan en een gezinsleven die geen tijd hebben om zich volledig te verdiepen in de inrichting van hun woning. Ik zorg er met een pragmatische aanpak voor dat mijn cliënten niet misschieten door overhaaste of trendgevoelige beslissingen.’

Trends op het gebied van interieur
Momenteel steken er in de wereld van interieurstyling drie trends met kop en schouders bovenuit. ‘Japandi’ is een combinatie van Japans en Scandinavisch design en zorgt voor rust in de woning, maar ook voor een warme uitstraling. De strakke meubels uit het Scandinavische interieur worden gecombineerd met natuurlijke materialen en kleuren met Japanse invloeden. Daarnaast komen allerlei vormen en materialen zoals beton, hout, linnen en rotan terug in een Japandi interieur.

Verder, en als aanvulling op de eerste trend, zien we dat er steeds meer ‘groen’ terugkomt in het interieur. Er wordt gewerkt met organische vormen en materialen, en bloemen en planten krijgen een prominente rol in de ruimte. Naast het esthetische aspect, zijn ook de voordelen voor de gezondheid een grote pro.

Een trend die zijn rentree maakt, is ‘Retro en Urban jaren 80 en 90’ met zijn felle accenten, fun elementjes en bold statements. Deze trend is het best toe te passen in kleine meubels en accessoires om te voorkomen dat je er snel op uitgekeken bent of dat het geheel overweldigend druk wordt. Natuurlijk is het met trends altijd het beste om accenten en elementen te combineren tot een eigen stijl die past in de woning.

De basis van ieder interieur
Kijk naar wat een ruimte nodig heeft en wees streng. ‘Laat ik eens gek doen’ zorgt vaak voor beslissingen waar men snel op uitgekeken raakt. Ieder type woning – en zelfs ieder type kamer – heeft zijn eigen karakteristieke kenmerken. Heeft de kamer bijvoorbeeld veel natuurlijk daglicht, of zijn juist extra licht ornamenten nodig? Met deze karaktereigenschappen wordt een basis vastgelegd. Robin: ‘Kies voor grote meubels en bijvoorbeeld de keuken en badkamer altijd voor zo tijdloos en duurzaam mogelijk opties. Met simpele en degelijke items van goede kwaliteit die passen in de ruimte kun je de komende tien jaar mixen en matchen met kleine meubels en accessoires zonder dat hiervoor direct het volledige interieur moet worden omgegooid.’

Tips bij het samenstellen van een interieur
In de wereld van interieurstyling is het gemakkelijk om te verdwalen en jezelf te verliezen in de vele (tijdelijke) trends, mogelijkheden en keuzes. Het is vooral belangrijk om er een persoonlijke project van te maken. Robin: ‘Ga op pad, ga ontdekken! Zowel online als offline en leg vast wat aanspreekt.’ Dit kan bijvoorbeeld met een eigen moodboard op Pinterest of een fysieke map met brochures, plaatjes en knipsels. Hierin kan uiteindelijk worden afgestreept en gefilterd. Door later met een strenge blik – en eventueel met behulp van een professionele interieur consultant – terug te kijken en te editten, ontstaat en ontwikkelt zich een geheel eigen stijl.

Hoe style je een woning optimaal voor de verkoop & waarom is woningstyling zo belangrijk bij de presentatie van een woning?
Wanneer de woning binnenkort een nieuwe bewoner krijgt, maakt de persoonlijke touch in het interieur plaats voor het benadrukken van de mogelijkheden van de ruimte. In dat geval is het opportuun om de woning te presenteren als ruimtelijk met een tikje persoonlijkheid.

Potentiële kopers moeten zich kunnen voorstellen dat ze er zelf wonen, maar het is ook juist positief dat men kan zien dat er nu ook iemand woont. Het is tenslotte geen standaard modelwoning maar een huis met/van een bewoner en een eigen verhaal. Het advies luidt natuurlijk nog steeds altijd om grote eyecatchers te neutraliseren. Robin: ‘Niet iedereen zit te wachten op een muur in een knalkleur of super dominante kunstwerken. Dit soort specifieke aandachttrekkers kunnen afbreuk doen aan de ruimte en wellicht afschrikkend werken.’

‘Je krijgt geen tweede kans op een eerste indruk, dus vergeet de entree niet!’ Wanneer potentiële kopers komen bezichtigen, is de hal de plek waar ze al besluiten of zij zichzelf hier thuis zien komen. Probeer daar dus ook een verzorgde, aantrekkelijke look te laten zien. Zo weet je zeker dat kijkers de woning niet snel zullen vergeten’.