5 keer de toekomst van nieuwbouw

Nieuws

5 keer de toekomst van nieuwbouw

Nieuwbouwwoningen zijn van oudsher een aantrekkelijke optie voor woningzoekers. Deze gloednieuwe woningen zijn onderhoudsarm, duurzamer en dus op lange termijn in het algemeen beter voor de portemonnee. Omdat de markt constant verandert, kijken we in deze blog naar 5 trends die de positie van nieuwbouwwoningen in de markt de komende tijd beïnvloeden.  

Duurzaamheid 

De bouwvoorschriften voor nieuwbouwprojecten rondom energiezuinigheid en milieu-eisen zijn zeer streng en leveren dus bijzonder duurzame woningen op. Goede isolatie, driedubbel glas, zonnepanelen en een warmtepomp zijn de nieuwe (hoge) standaard. Ook in 2023 worden deze eisen streng in de gaten gehouden. Investeren in een nieuwbouwwoning is investeren in een prettige en gezonde leefomgeving en een positief effect op de energierekening. 

Prijzen

De huidige hoge prijzen voor bouwmaterialen en grondstoffen laten de kosten voor aannemers van nieuwbouwwoningen stijgen. Een onderzoek van ING research wijst uit dat prijzen van bouwmaterialen met bijna 20% zijn opgelopen in het afgelopen jaar. De grootste stijgingen lijken echter voorbij. Andere kosten zoals arbeid zijn minder hard gestegen waardoor de totale kosten van materialen en lonen in oktober 2022 ongeveer ‘slechts’ 10% hoger lagen dan een jaar eerder. Daarbij bestaat het grote voordeel van de vastgestelde verkoopprijs van een nieuwbouwhuis. Als koper weet u dus precies waar u aan toe bent. 

Aanbod

Het Rijk legt de lat hoog qua aantal op te leveren nieuwbouwwoningen in de toekomst. Er wonen steeds meer mensen in Nederland dus er moet veel gebouwd worden. Het aantal afgegeven afbouwcertificaten die noodzakelijk zijn voor een bouwaanvraag, ligt volgens de ING helaas 20% lager dan vorig jaar. Hierdoor kunnen minder ontwikkelaars starten met de bouw. Het aanbod nieuwbouwwoningen loopt de komende jaren terug en blijft naar verwachting in 2023 steken op 65.000 nieuwe woningen. Dit is in botsing met de plannen van de overheid om in 2031 één miljoen woningen te hebben ontwikkeld. Dat komt neer op gemiddeld 100.000 geplande nieuwe woningen per jaar. 

De nieuwe stikstofregels

Het vervallen van de bouwvrijstelling zal dit jaar waarschijnlijk helaas tot vertraging voor sommige projecten leiden. Het aantal stikstofexperts dat de voorstellen van ontwikkelaars beoordeelt, is in de afgelopen jaren teruggelopen. De wachttijd tot goedkeuring loopt hiermee op. "We zien veel onzekerheden in de woningmarkt door het tekort aan haalbare bouwplannen, lange doorlooptijd van vergunningen en een opeenstapeling van eisen. De sector is op zoek naar continuïteit om het woningtekort terug te dringen en meer betaalbare woningen te kunnen bouwen", vertelt Ruben Heezen, belangenbehartiger bij Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, in een interview.  

Nieuwbouw @ Von Poll Real Estate

Von Poll Real Estate biedt momenteel twee prachtige projecten aan. VERTICAL CENTER bestaat uit 14 koopwoningen in Amsterdam Sloterdijk en op het Scheldeplein bieden we 9 luxe huurwoningen in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Ook verkopen wij een appartement in project KAAP in Amsterdam Noord. Bekijk deze projecten en meer informatie op de nieuwbouwpagina

De afweging van het kopen van een nieuwbouwwoning gaat niet over één nacht ijs. De voordelen van een volledig nieuwe, onderhoudsarme en duurzame woning worden momenteel vergezeld door langere oplevertijden en een beperkter aanbod. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden tot het aankopen van nieuwbouw? Onze makelaars in Amsterdam, Amstelveen-Zuidas en Den Haag vertellen u hier graag meer over.