Risico’s Bij Verhuur

Nieuws

Risico’s Bij Verhuur

Ben jij geïnteresseerd in het verhuren van jouw woning? Bij Von Poll Real Estate krijgen wij steeds vaker vragen met betrekking tot het verhuren van een woning in tijden van Corona én daarna. Wil je weten waar je aan moet denken en wat je absoluut niet mag vergeten als verhuurder? Check dan of je deze vijf risico’s hebt afgedekt.


1. WOZ-waarde verdwijnt bij de puntentelling

Elke woning die te huur wordt aangeboden dient 142 punten in het woningwaarderingsstelsel (WWS) te hebben om in de vrije sector te komen. Een woning verhuren in de vrije sector is voordelig voor de verhuurder omdat hij zelf de huurprijs mag bepalen.

Op dit moment vallen door de hoge WOZ-waarde bijna alle woningen in Amsterdam in de vrije sector, maar dat gaat veranderen. Het ministerie is voornemens om in de toekomst slechts 33% van de WOZ-waarde mee te nemen in de puntentelling, dit zou al vanaf 1 juni 2021 kunnen worden doorgevoerd. Dit heeft gevolgen voor de puntentelling en daarmee de maximale huurprijs van de te verhuren woning. Bij het kopen van een huis om te verhuren is het daarom erg belangrijk je ervan bewust te zijn dat je de WOZ-waarde niet meer volledig mee kunt nemen in de puntentelling. In plaats daarvan is het goed om bijvoorbeeld de nadruk te leggen op energiezuinigheid van het pand of een hoogwaardige afwerking.

 


2. Kiezen voor een 12 of 24 maanden contract óf onbepaalde tijd

Als verhuurder kun je er voor kiezen om een contract aan te bieden voor 12 of 24 maanden óf voor onbepaalde tijd. Het voordeel van de eerste twee contracten is de zekerheid dat de huurder op een bepaald moment weer vertrekt. Dit is belangrijk wanneer je van plan bent de woning op een bepaald moment weer te verkopen. Het nadeel van deze contracten is dat de huurder al na een aantal maanden kan opzeggen, met het risico op leegstand. Daarom is het erg belangrijk om goed na te denken over wat de (verkoop)plannen op langere termijn zijn.

 


3. De bank op de hoogte brengen

Het is officieel verplicht om toestemming aan de bank te vragen of de woning verhuurd mag worden. De markwaarde van een huurwoning is namelijk lager dan de marktwaarde van een huis dat leeg staat. Mocht de bank onverhoopt de woning moeten verkopen bij executie, levert de woning hoogstwaarschijnlijk minder op dan de resterende hypotheek op de woning, daarom is dit een extra risico voor de bank. Door bijvoorbeeld een extra deel van de schuld af te lossen, verklein je het risico voor de bank en daarmee vergoot je de kans op hen toestemming.

 


4. Gevolgen voor de financiering van jouw eigen droomhuis

Het aanhouden van je woning in verhuurde staat kan consequenties hebben voor het kopen van een nieuwe woning. Het risico dat uitstaat bij de verhuurde woning  mag je namelijk niet meenemen in de aankoop van een andere woning. Het is dus mogelijk dat je minder financiering zou kunnen krijgen voor de aankoop van misschien wel jouw droomhuis. Kortom, laat je goed informeren over de mogelijkheden en de financiële gevolgen.

 


5. Verantwoordelijkheid jegens huurder

Als verhuurder word je in feite ondernemer, het is daarom belangrijk om van te voren goed je huiswerk te doen. Hoe weet je welke verantwoordelijkheden bij verhuurder en welke bij huurder liggen? Bij Von Poll Real Estate weten we daar alles van. We adviseren en helpen je daarom graag bij bijvoorbeeld de screening van potentiële huurders en het opbouwen van een dossier.

Wil je een woning verhuren? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Door onze jarenlange en ruime ervaring in verhuur van woningen is Von Poll Real Estate Amsterdam de juiste partij voor zorgeloze verhuur met optimaal rendement. Wij helpen jou graag in de zoektocht naar een betrouwbare en geschikte huurder. Wanneer je met ons samenwerkt ben je verzekerd van deskundige verhuurmakelaars en juridisch zorgvuldig getoetste overeenkomsten.