5 vragen over het biedlogboek

Nieuws

5 vragen over het biedlogboek

Per 1 januari 2023 is het voor iedere NVM makelaar in Nederland verplicht om biedingen en de transactieprijzen van woningen bij te houden in een biedlogboek. Met deze regeling moet het (ver)koopproces transparant worden voor alle partijen, inclusief andere bieders naast de uiteindelijke koper. Wat gaat er veranderen en wat houdt het in voor u? In deze blog zetten wij de belangrijkste informatie voor verkopers en kopers op een rij. 

Wat is het biedlogboek en waar dient het voor?

Het biedlogboek moet ervoor zorgen dat het proces rond de verkoop van een woning transparant wordt voor de consument. In het logboek staan alle biedingen met tijdstip van ontvangst en eventuele voorbehouden. De NVM wil met deze vernieuwing inzicht geven in het tot stand komen van een overeenkomst tussen verkoper en koper. Een verkoper hoeft tenslotte niet altijd te kiezen voor het hoogste bod, maar kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een overdrachtsdatum die beter aansluit. Zo is het voor woningzoekers beter inzichtelijk waarom de verkoper heeft gekozen voor de uiteindelijke koper en kunnen zij wellicht hun biedingsstrategie aanpassen bij een volgende woning. Bovendien biedt het logboek alle partijen zekerheid dat de verkoper alle biedingen heeft gezien. 

Hoe werkt het biedlogboek?

Alle biedingen in het logboek wordt automatisch verzameld in een onafhankelijk systeem. Op het moment dat een bod ingezonden is, worden de gegevens geanonimiseerd en krijgen de kandidaten een unieke gebruikers-ID. Wanneer u als geïnteresseerde partij een bod wil uitbrengen op een woning, nodigen wij u uit om dit via het systeem bij onze verkoper kenbaar te maken. Uiteraard blijft het mogelijk om een bod direct bij ons aan te leveren. Wij verwerken ieder bod namens de bieders in het systeem. Voor de verkoper is deze communicatie dan ook zichtbaar. Alle biedingen worden direct door de geïnteresseerden ingevuld en automatisch verwerkt. Hier heeft niemand (ook wij als makelaar niet) invloed op. Dit zorgt ervoor dat de transparantie ook daadwerkelijk 100% gegarandeerd is. 

Wie mag het inzien en hoe zit het met de privacy?

De privacy is, logischerwijs, ook in dit logboek erg belangrijk. Bij verkoop is op het moment van invoering dit logboek alleen zichtbaar voor ons, de verkoper en de kandidaat-koper die een bod heeft uitgebracht op de woning. Alle persoonsgegevens en herleidbare details van betrokkenen worden geanonimiseerd. Dit zijn bijvoorbeeld de namen, details en inhoud van eventuele persoonlijke boodschappen. Het biedlogboek wordt pas na het verstrijken van de ontbindende voorwaarden voor alle deelnemers beschikbaar.

Geldt dit voor alle transacties op de vastgoedmarkt?

Het biedlogboek is verplicht bij de verkoop van woningen en appartementen in de bestaande bouw, en alleen wanneer de kandidaat-koper en de verkoper particulieren zijn. Het logboek wordt niet gebruikt bij de verkoop van nieuwbouw, recreatiewoningen, bedrijfspanden, bouwkavels en (agrarische) bedrijfsobjecten zonder woonbestemming. Het biedlogboek is ook verplicht bij woningen die middels stille verkoop verkocht worden. Elke bieding, ook als de woning niet middels de zogenaamde inschrijving verkocht wordt, dient in het logboek geregistreerd te worden. 

Wat zijn de voordelen voor verkopers en kopers?

Minister de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft samen met de Nederlandse Vereniging van Makelaars NVM, Vastgoedpro en VBO een plan uitgewerkt om het koopproces op de vastgoedmarkt transparanter en inzichtelijker te maken. Zo kunnen bieders wiens bod niet is geaccepteerd, inzien hoe hoog andere biedingen waren. Op deze manier kunnen zij hun biedingsstrategie eventueel aanpassen bij een volgende onderhandeling. Voor verkopers biedt het biedlogboek de zekerheid dat alle interesse in de woning kenbaar is gemaakt door de verkopend makelaar. Voor beide partijen geldt dat er middels Move.nl, het biedsysteem, altijd een onafhankelijke informatiebron beschikbaar is. Als er toch onenigheid ontstaat, kan het biedlogboek uitsluitsel bieden. 

Wilt u meer informatie over het biedlogboek? Wij bij von Poll Real Estate staan altijd open voor uw vragen. Wij helpen u graag met vragen over de aankoop van uw woning en zorgen er altijd voor dat u als verkoper vooraf geïnformeerd bent.