Uw Huis Verduurzamen? 5 Redenen (En Tips) Waarom Dit Een Goed Idee Is!

Nieuws

Uw Huis Verduurzamen? 5 Redenen (En Tips) Waarom Dit Een Goed Idee Is!

Stijgende energieprijzen, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en behoud van Moeder Aarde. Het zijn allemaal redenen waarom steeds meer huiseigenaren hun huis willen verduurzamen. Uw huis verduurzamen hoeft niet moeilijk of duur te zijn, maar hoe maakt u juiste keuzes als het gaat om duurzaam wonen? In deze nieuwsbrief legt bouwkundig ingenieur, Martin van Dorp, uit waarom uw woning verduurzamen belangrijk is, wat u kunt doen én wat daar de voordelen van zijn. Leest u mee?

1. Waarom is het verduurzamen van een woning belangrijk (in deze tijd)?
Door de woning te isoleren en eventueel uw eigen energie op te wekken, kunt u uw energieverbruik aanzienlijk verlagen. U bent hierdoor minder afhankelijk van externe energieleveranciers en daarnaast worden woonlasten stabieler en voorspelbaar. Uw woning isoleren heeft nog meer voordelen; onderhoudskosten vallen meestal lager uit en het wooncomfort gaat erop vooruit. Martin: “Een goede luchtvochtigheid in huis is erg belangrijk en ligt idealiter rond de 45-55%. Dat woont prettiger dan een vochtig en beschimmeld huis of juist een te droge woning. Ook een te droge woning heeft een negatief effect op de gezondheid. U krijgt bijvoorbeeld last van een droge, jeukende huid, gebarsten lippen, ademhalingsproblemen of hoofdpijn.”

2. Bij verduurzamen denken we vaak aan besparen op het gebruik van energie. Wat kunt u nog meer doen om uw huis duurzamer te maken?
Een goede isolatie is het begin van het verduurzamen van een woning. Zonder goede isolatie is een duurzame woning nergens. Naast goede isolatie kunt u ook een hybride verwarming, zonneboiler of warmtepomp in uw woning plaatsen. U kunt ook kiezen om duurzame verlichting aan te brengen in en om uw huis. Tegenwoordig zijn er uitstekende (dimbare) led verlichtingsmogelijkheden. Martin: “Wilt u graag gebruik maken van zonnepanelen maar is dit bij uw woning niet mogelijk dan kunt u ervoor kiezen om te participeren in een zonnepanelenveld of een windmolen. Behalve wanneer u nog ‘vastzit’ aan uw leverancier. Let op: daar zit meestal wel een vaste energieleverancier aan verbonden. Wat u nog meer kunt doen om uw huis duurzamer te maken is kiezen voor een duurzame energieleverancier. Tip: vergeet niet om jaarlijks in de agenda te zetten om uw huidige leverancier te bellen en te vragen of ze een betere deal kunnen maken omdat u overweegt over te stappen.”

3. Wat kunt u verduurzamen als u in een appartement woont?
Wanneer u in een appartement woont is het een goed idee om het volledige pand te laten verduurzamen. Door in het MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) niet alleen het onderhoud mee te nemen maar ook met het groot onderhoud het gehele pand te laten verduurzamen. Martin: “Medebewoners en VvE-leden zien misschien niet direct het voordeel van verduurzamen. Maar onbekend maakt onbemind. Wijs ze bijvoorbeeld op de waardestijging van hun appartement, het verhogen van wooncomfort, lagere onderhoudskosten en een gezonder leefklimaat. Wilt u graag hulp hierbij? Schakel dan een gespecialiseerd bedrijf dat u hierover adviseert.”

4. Wat kosten de verbeteringen en wat leveren ze op? En hoeveel subsidie krijgt u?
Dit is lastig te zeggen omdat het afhankelijk is van wat er al gedaan is aan isolatie. Om een voorbeeld te geven: van enkel glas naar HR++ gaan is beter maar ook duurder omdat meer vervangen moet worden. Gaat u van (oud) dubbel glas naar HR++ dan heeft u lagere kosten, maar deze aanpassing levert ook minder energiebesparing op. In het geval van subsidie geldt een aantal randvoorwaarden en levert gemiddeld 13% subsidie op. 

5. Kunt u een huurhuis ook verduurzamen? Zo ja, wat kunt u doen?
Als huurder kan het lastig zijn om zaken in of aan de woning aan te passen. De woningbouwvereniging of eigenaar van de huurwoning moet er namelijk grotendeels voor betalen. Martin: “De isolatie van de buitenschil, een warmtepomp of zonnepanelen plaatsen vallen onder zijn of haar verantwoordelijkheid. Het is daarom belangrijk dat de verhuurder er iets voor terugkrijgt. U kunt met uw verhuurder nieuwe afspraken maken over de huurprijs of afspreken dat u gaat verhuizen over een aantal jaren zodat een nieuwe huurprijs kan worden vastgesteld.”

Gelukkig kunt u zelf dingen doen: energiezuinig leven, duurzamere apparaten zoals de koelkast of wasmachine aanschaffen, duurzame energie nemen en afval scheiden.