Financiële kansen voor nieuwe huisbezitters in 2024: hoe werken de regels in uw voordeel?

Nieuws

Financiële kansen voor nieuwe huisbezitters in 2024: hoe werken de regels in uw voordeel?

Het begin van 2024 brengt veranderingen met zich mee en hoewel de jubelton tot het verleden behoort, zijn er andere aantrekkelijke financiële mogelijkheden voor nieuwe huiseigenaren. Samen met Joris Valk, financieel adviseur van Reijn&Partners onderzochten we enkele veelbelovende veranderingen die u voordeel kunnen opleveren in 2024.

 

Verhoogde overdrachtsbelasting grens voor jonge kopers

Voor jonge huizenkopers is er goed nieuws: de overdrachtsbelasting grens is verhoogd naar € 510.000 voor kopers tussen 18 en 35 jaar. Zelfs als één van de kopers ouder is dan 35, blijft de vrijstelling gelden voor het deel van de jongere koper. Dit is een welkome stimulans voor starters op de woningmarkt.

 

Gunstige daling in hypotheekrente, vooral bij langere rentevaste perioden

Sinds oktober 2023 is de hypotheekrente gedaald, met name bij langere rentevaste perioden. Afhankelijk van de hypotheekverstrekker kan dit resulteren in een aanzienlijke daling van circa 0,6% tot 0,9% bij 10 jaar vaste rente. De korte hypotheekrente is stabiel gebleven, en de verwachting is dat deze in de komende maanden redelijk stabiel zal blijven.

 

Hogere leencapaciteit voor energiezuinige woningen

Voor hypotheken bij woningen met energielabel D of hoger is de leencapaciteit op inkomen verhoogd. Dit betekent extra financiële ruimte, variërend van € 5.000 extra voor energielabel D & C tot maar liefst € 30.000 extra voor energielabel A+++. Een groenere woning kan nu niet alleen bijdragen aan duurzaamheid, maar ook aan uw financiële mogelijkheden.

 

Stijging van rente op spaarrekeningen

Sparen is weer aantrekkelijk geworden! De rente op spaarrekeningen is gestegen naar gemiddeld meer dan 2%. Daarnaast loont het om met spaargeld te shoppen, aangezien de rentetarieven tussen banken aanzienlijk kunnen verschillen.

 

Alternatieven voor de jubelton: schenkingen van ouders blijven mogelijk

Hoewel de jubelton is afgeschaft, hebben ouders nog steeds mogelijkheden om financieel bij te dragen. Een eenmalige belastingvrije schenking van € 31.813 (2024) is toegestaan voor kinderen tussen 18 en 40 jaar. Daarnaast kunnen ouders jaarlijks € 6.633 (2024) belastingvrij schenken, wat ook kan worden gebruikt voor de aankoop van een woning.

Verder is het in sommige gevallen zelfs mogelijk om met een lening van ouders aan kinderen te werken, waardoor er meer financiële flexibiliteit ontstaat. Daarnaast kunnen senioren nu zonder belemmeringen een woning kopen. De hoogte van het pensioeninkomen is hierbij doorslaggevend, wat meer flexibiliteit biedt aan oudere huizenkopers. Ook Verenigingen van Eigenaren (VVE's) kunnen profiteren van subsidieregelingen voor de verduurzaming van hun gebouwen. Kortom, hoewel de jubelton is afgeschaft, biedt 2024 nieuwe financiële mogelijkheden en voordelen voor nieuwe huiseigenaren.

 

Benieuwd hoe een van deze regels in uw voordeel kan werken of behoefte aan persoonlijk financieel advies? De makelaars van Von Poll Real Estate hebben naast een goed netwerk met makelaars, ook veel contact met aansluitende beroepsgroepen zoals notarissen en financieel adviseurs. Reijn&Partners, een financieel adviesbureau in Amsterdam is hier een goed voorbeeld van. Wij brengen u graag met hen in contact om u te helpen bij uw persoonlijke financiële vraagstukken bij het kopen van een nieuwe woning.