5 Zaken Waar U Op Moet Letten Bij Vastgoedinvesteringen

Nieuws

5 Zaken Waar U Op Moet Letten Bij Vastgoedinvesteringen

De afgelopen jaren is de wereld van vastgoedinvesteringen aan veranderingen onderhevig geweest. Waar het voorheen nog bijzonder interessant was om onroerend goed te kopen – met bijvoorbeeld een investeringshypotheek voor verhuur –,  wordt het nieuwe spelers met juiste intenties lastiger (maar zeker niet onmogelijk!) gemaakt om de markt te betreden. In deze blog stippen wij 5 aandachtspunten aan die u moet weten over het investeren in vastgoed, recente veranderingen en zaken die het investeren nog wel aantrekkelijk maken.

De overdrachtsbelasting gaat omhoog
Koopt u een woning voor eigen bewoning? Dan is de overdrachtsbelasting 2%. Kopers die jonger dan 35 zijn en een woning onder een waarde van € 400.000,- aanschaffen, zijn vrijgesteld van overdrachtsbelasting (0%). Bij ‘professionele’ aankopen ligt het tarief een stuk hoger. Eerder was er sprake van een kleine verhoging van 8 naar 9% wanneer de aankoop geen ‘eerste koopwoning’ met een bepaalde WOZ-waarde betrof. Uit de Voorjaarsnota blijkt nu dat de overdrachtsbelasting vanaf 1 januari 2023 naar 10,1 % zal stijgen. Deze overdrachtsbelasting wordt betaald over onroerend goed waar de koper niet zelf gaat wonen. Dit betreft bijvoorbeeld een tweede woning, vakantiehuis of bedrijfspand. Dit bedrag zorgt voor een flinke extra som bovenop de te betalen koopprijs. Tevens wordt het grootschalig kopen van vastgoed minder aantrekkelijk. Zo hoopt de regering ademruimte te bieden aan particuliere kopers en investeerders.

Opkoopbescherming
Sinds 1 januari 2022 is de wet “Opkoopbescherming” in werking getreden. De opkoopbescherming zorgt ervoor dat bepaalde woningen enkel nog kunnen worden aangekocht voor eigen bewoning. Woningen vanaf een vastgestelde WOZ-waarde kunnen met deze wet dus niet meer zomaar worden ‘opgekocht’ voor verhuur. Deze opkoopbescherming is per gemeente geregeld en kan dus per stad of gebied verschillen. Zo is in Amsterdam de grens vastgesteld op € 512.000, in Den Haag is dit € 355.000. Er bestaan meerdere, maar twee belangrijke, voorwaarden waarmee een woning nog wel kan worden gekocht om te verhuren; verhuur aan directe familieleden (ouders, kinderen, broers en zussen) en bij verhuur wanneer de eigenaar van de woning langer op reis gaat. Het verhuren van een woonruimte zonder vergunning kan leiden tot een flinke boete.

Een woning kopen voor uw kind
Het verhoogde tarief overdrachtsbelasting is helaas ook in deze situatie van toepassing. Dit neemt niet weg dat het aankopen van een woning altijd nog een goede investering kan zijn en een solide rendement kan opleveren. De eerder besproken opkoopbescherming geldt niet wanneer er door de koper van de woning een vergunning is aangevraagd voor verhuur van de woning aan eerstegraads familie. Een groot voordeel is dat de verkregen huur onbelast blijft. Daarnaast kan er middels financiële constructies zoals een familiebank hypotheek fiscaal voordeel ontstaan. Mocht u hier meer vragen over hebben, dan verwijzen wij u graag naar een betrouwbare financieel adviseur.

Een recreatiewoning
Een enigszins vergelijkbare situatie is de koop van recreatie vastgoed. Naast een mooi rendement in de vorm van aanvulling op uw pensioen, kan het genot van de eigen vakantiewoning natuurlijk ook voor eigen gebruik prettig zijn. Ook hier geldt dat de huurinkomsten onbelast zijn. Het verhuren van een vakantiewoning kent echter wel een aantal criteria waar rekening mee gehouden moet houden. Zo verschilt per gemeente of een vakantiewoning particulier verhuurd mag worden. Wet-en regelgeving dient daarom van te voren goed uitgezocht te worden. Daarnaast zijn de kosten zoals hypotheekrente, belastingen en erfpacht fiscaal niet aftrekbaar. De adviseurs van Von Poll Real Estate kunnen u voor iedere regio adviseren en ondersteunen bij het investeren in en aankopen van een vakantiewoning.

Bent u op zoek naar een vakantiewoning in het buitenland? Via ons internationale netwerk brengen wij u graag in contact met een Von Poll kantoor in bijvoorbeeld Spanje of Italië.

Het juiste moment voor een investering is nú
Overweegt u al langer om te investeren in vastgoed? De adviseurs van Von Poll Real Estate adviseren u  graag, bijvoorbeeld over de strengere wetgeving. We denken daarbij ook aan de te verhogen overdrachtsbelasting van 8 naar 10,1%.

Bij Von Poll Real Estate zijn wij altijd op zoek naar de perfecte plekken om te wonen! We kijken naar de beste mogelijkheden tot aankoop en/of investering om deze plekken te creëren.  Met onze enthousiaste gekwalificeerde makelaars en adviseurs staan wij voor u klaar om te helpen bij de zoektocht en u te voorzien van alle informatie die nodig is om rendabel te investeren in vastgoed.