Nieuwe Overdrachtsbelastingregeling: Nog Snel Kopen Of Verkopen?

News

Nieuwe Overdrachtsbelastingregeling: Nog Snel Kopen Of Verkopen?

Door de krapte op de woningmarkt en de lage rente zijn de prijzen van woningen de afgelopen jaren flink gestegen. Dat maakt het voor starters steeds moeilijker om hun eerste huis te kopen. Om hen betere kansen te geven op de woningmarkt heeft de overheid voor starters afgelopen jaar de overdrachtsbelasting afgeschaft. Wat houdt die regeling precies in? En wat betekent dit voor starters, beleggers en overige kopers op de markt?

Huidige situatie: tot en met 31 maart 2021
Tot en met 31 maart 2021 is het zo dat kopers tussen de 18 en 35 jaar, die nog niet eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling en de woning als hoofdverblijf gaan gebruiken, geen overdrachtsbelasting á  2% van de koopsom betalen. Dat betekent dat zij bij de koop een voordeel van 2% hebben op andere kopers. Of de koper eigenaar van een woning is (geweest) of wat de koopprijs van de woning is, speelt geen rol voor deze regeling.

Nieuwe situatie: vanaf 1 april 2021
Met ingang van 1 april 2021 geldt een aanvullende voorwaarde: voor starters geldt het voordeel alleen wanneer de koopsom van de woning niet hoger is dan € 400.000,-. De overheid voegt dus een koopsomplafond toe aan de regeling. Ben je tussen de 18 en 35 jaar, is de woning niet duurder dan 400.000 euro en wordt de woning het hoofdverblijf? Dan voldoe je aan de criteria en betaal je geen overdrachtsbelasting.

Let op: erfpacht kan invloed hebben op de uiteindelijke koopsom. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met ons kantoor.

Bijzondere situaties
Nu kan het natuurlijk zo zijn dat jouw situatie net anders is. Hoe werkt de regeling dan? We geven een aantal voorbeelden.

 Situatie 1. Je koopt samen met een partner
Als je samen met een partner een huis koopt en jij of je partner voldoet niet aan de voorwaarden voor de regeling, dan betekent het niet dat je geen voordeel krijgt. De regeling geldt namelijk per individu en wordt daarmee per persoon toegepast. Het werkt als volgt:

  • Is je partner ouder dan 35 jaar en jij niet?

Jij kunt dan gewoon gebruik maken van de regeling. Je partner niet. Dat betekent jullie allebei voor 50% eigenaar worden en je over 50% van de aankoopsom (jouw deel) geen overdrachtsbelasting betaalt.

  • Heb jij nog niet eerder gebruik gemaakt van de regeling en je partner wel?

Als jij nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling en je partner wel, dan geldt hetzelfde principe als hierboven. Jij hebt recht op de regeling, je partner niet. Als jullie allebei voor 50% eigenaar worden, dan betaal je dus over 50% van de aankoopsom (jouw deel) geen overdrachtsbelasting.

Situatie 2: Ouders willen een huis kopen voor hun kind.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat ouders graag een woning voor hun kind(eren) kopen. Zij zijn geen starters en ouder dan 35 jaar. Dat betekent dat zij andere overdrachtsbelasting over de koopsom betalen.

Dat voelt misschien niet juist, omdat het huis aangekocht wordt voor het kind: een starter. Als deze situatie op jou van toepassing is, neem dan contact met ons op via info@von-poll.nl. Wij hebben inmiddels ervaring met mogelijke oplossingen en kunnen je snel adviseren over wat in dit geval wel en niet handig is om te doen.

Situatie 3: Je koopt een woning om te verhuren
Als je een woning koopt om te verhuren aan derden, ziet de overheid je als belegger. Vanaf 1 april betalen beleggers 8% overdrachtsbelasting over de koopsom van een woning. Voor beleggers wordt het kopen van een woning dus flink duurder.

Effect van de maatregel op de woningmarkt
Wat voor effect heeft de maatregel de afgelopen maanden gehad op de huizenprijzen en positie van starters? Bij VON POLL REAL ESTATE zien we dat de nieuwe maatregel van de overheid goed bedoeld is, maar helaas de eerste maanden al heeft geleid tot een markt die nog meer gespannen is dan hij al was. Uit angst voor de 8% overdrachtsbelasting zijn beleggers eind vorig jaar massaal huizen gaan kopen. Daarnaast gebruiken starters het 2% voordeel veelal om bovenop de vraagprijs te kunnen bieden. Beide ontwikkelingen zorgen er op dit moment voor dat de huizenprijzen in Amsterdam hoger zijn dan ooit.

Is het nu wel of niet slim om te kopen/verkopen: ons advies

Kopen

De missie van VON POLL REAL ESTATE voor onze opdrachtgevers is het vinden van de perfecte plek om te wonen, in Amsterdam en omstreken. Een huis koop je voor de lange termijn en moet – wat ons betreft – een bewuste keuze zijn. Ook al voelt het misschien in een overspannen markt als die van Amsterdam dat je iedere kans die op je pad komt moet aangrijpen. Ook als de prijzen hoger zijn dan verwacht of het huis dat is wat je eigenlijk zoekt. De gekte rondom de overdrachtsbelasting doet daar nog een aardige schep bovenop.

Hoe lastig ook, het is ons advies om niet mee te gaan in de gekte. Het 2% voordeel dat starters nu denken te hebben geven ze namelijk net zo hard uit in de strijd om het bieden van de hoogste prijs. Het voordeel is daarmee geen voordeel meer en als je dat beseft kun je beter rustig de tijd nemen om je perfecte plek in onze mooie stad te vinden.

Verkopen

Om te profiteren van de steeds verder stijgende huizenprijzen wil je misschien nog voor 1 april verkopen. In de praktijk zien we dat de verkoop van een huis dat nu de markt op gaat meestal niet meer voor 1 april rondkomt. Dat lukt alleen wanneer zowel de koper als verkoper niet afhankelijk zijn van de bank en ook de notaris snel kan leveren.

Daarbij verwachten we de dat de prijzen na 1 april niet opeens zullen dalen. Sterker nog: alle kopers die nu achter het net vissen zijn al gewend aan het hoger bieden en zullen dit ook na 1 april volhouden. Op zijn vroegst verwachten wij rond de zomer een stabilisatie van de huizenprijzen te zien. Ook als verkoper kun je dus nog prima je tijd nemen.

Persoonlijk advies van onze makelaars
Denk je eraan een huis te gaan kopen of verkopen? En wil je weten wat voor jou de beste tijd en strategie is? Neem dan contact op met onze makelaars voor een gratis kennismaking en advies. Dat kan makkelijk door een bericht te sturen naar info@von-poll.nl of te bellen naar 020-2159988.